Viktig information
Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Vi rekommenderar att du läser fondens faktablad och fullständiga informationsbroschyr innan du köper andelar i en fond.

Nyheter

När det regnar kan det vara klokt att ha ett paraply

Efter ett behagligt väder och börsklimat under juli har augusti sannerligen börjat med ett lågtryck. Orosmolnen har börjat hopa sig och när molnen kommer från tillräckligt många håll samtidigt blir svårt att fly undan regnet. Begynnande krig mellan Israel och Iran, svajande konjunktursignaler från USA samt skiftande valutatrender mellan dollar och yen blir för många orosmoln att överblicka för börsen och därför får vi stora börsfall.

Först har vi orosmolnet från väst. Under sommaren har vi fått flera utfall av amerikansk inflation som tyder på att inflationstakten bromsar in. Bilförsäkringar som sedan mars 2022 succesivt bidragit mer och mer till KPI har de senaste månaderna bidragit betydligt mindre vilket är välkommet. Dock har nyanmälda arbetslösa i USA börjat stiga på ett oroande sätt. Även arbetslösheten har stigit flera månader på raken. Några tiondelar kan tyckas lite, men då arbetslösheten har stigit mer än 0,5 procent över 12-månaderslägsta har USA historiskt alltid inlett en recession. Det är den så kallade Sahm-regeln namngiven efter en medarbetare på Federal Reserve. Efter att den amerikanska centralbanken (FED) lämnat styrräntan oförändrad i juli och dessutom haft en ganska hökaktig ton i pressmeddelandet börjar marknaden nu spekulera i om FED är på väg att göra ett så kallat policy-misstag. Att de helt enkelt sänker räntan för sent och bidrar till en hårdlandning i ekonomin. I skrivande stund tror marknaden på nära 50 punkters sänkning vid septembermötet.

Sedan har vi orosmolnet från mellan-östern. De geopolitiska riskerna har ökat sedan Israel på kort tid eliminerat två högt uppsatta Hamas-ledare och eftersom detta har ägt rum på iransk mark känner sig Iran nödgade att respondera. Hur hård responsen blir avgör om kriget kommer att eskalera ytterligare. Konsekvenserna av en sådan eskalation kan vara högre oljepris, högre fraktrater eller att fler parter blir involverade i konflikten.

Sista orosmolnet kommer från öst. Affärsflöden som genererar hög ränta kallas på engelska för ”carry-trades”. En populär sådan är att låna upp pengar i en valuta med låg ränta, så som yen och placera i en valuta med hög ränta, så som dollar. När solen skiner och det mesta är förutsägbart, genererar en sådan position hög förväntad avkastning. Under merparten av 2024 har yenen försvagats mot dollarn. Den som har lånat yen på nära 0 procent och placerat i amerikanska statsobligationer på mellan 4 och 5 procent har fått erhålla en attraktiv ränta och som en rejäl bonus har dollarn stärkt sig nära 14 procent mot yenen (10 juli). Dessa typ av affärer brukar dessutom göras med hävstång med marginalkonton. Om ränterörelser eller valutarörelser börjar gå emot positionen, blir det ganska snart negativt på marginalkontot och positionen behöver stängas. När Bank of Japan något överraskande höjde räntan till 0,25 procent och när den amerikanska centralbanken närmar sig sänkningar, ändras marknadsdynamiken och trenderna. Den strukturellt svaga yenen började i stället stärkas och det utlöste en hel del följdeffekter. Lite som om Golfströmmen helt plötsligt skulle byta riktning. När flödena reverserades drabbades både amerikanska teknikaktier samt japanska bankaktier.

Med regnmoln som hopar sig, är det klokt att bära ett paraply i portföljen. Till exempel långa obligationer som tenderar att stiga i pris när börser är oroliga. Vår bedömning är dock att det fortfarande finns tid för den amerikanska centralbanken att börja sänka räntan lite snabbare än vad de tidigare har annonserat och detta borde glädja marknaden. Men det kan vara klokt att ha paraplyet uppe medan den värsta skuren drar över.

Stockholm den 6 augusti 2024

Erik Nilsson, ansvarig för tillgångsallokering på Öhman Fonder

Kontakt

Erik Nilsson, ansvarig för tillgångsallokering på Öhman Fonder
Erik Nilsson

Ansvarig för tillgångsallokering

Allmänt formulär

Fyll i dina uppgifter nedan så kontaktar vi dig inom kort.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Denna marknadskommentar har framställts av E. Öhman J:or Fonder AB, ett svenskt fondbolag som står under Finansinspektionens tillsyn. Kommentaren har upprättats som en tjänst för Öhmans kunder och potentiella kunder och den får inte vidaresändas eller kopieras, helt eller delvis, till någon mottagare utan Öhmans skriftliga godkännande. Kommentaren får speciellt inte skickas till eller göras tillgänglig, och den är inte avsedd att vara tillgänglig, för någon person eller något företag hemmahörande i ett land där publicering eller tillgängliggörandet är förbjuden enligt lag eller föreskrift eller på något annat sätt begränsad. Kommentaren är inte en investeringsanalys eller investeringsrekommendation enligt definitionerna för detta i tillämplig lagstiftning och den har inte upprättats i enlighet med tillämpliga regler som syftar till att säkerställa investeringsanalytikers oberoende. Varken marknadskommentaren eller dess innehåll ska uppfattas som ett erbjudande, uppmaning eller rekommendation att göra en investering i något finansiellt instrument. Öhman tar inte ansvar för någon användning av informationen i denna marknadskommentar som investeringsunderlag eller för andra ändamål. Skäliga ansträngningar har gjorts för att säkerställa riktigheten av informationen i denna marknadskommentar, men det kan aldrig uteslutas att den baseras på oreviderade eller icke verifierade siffror och källor. Öhman lämnar därför inga garantier avseende innehållets riktighet eller fullständighet. Fullständig information om Öhmans tjänster och fonder kan erhållas gratis från Öhman.

Investeringar i finansiella instrument är förenade med risker som kan vara betydande. Finansiella instrument kan öka och minska i värde och investerare riskerar att inte få tillbaka det investerade beloppet. Investeringens avkastning och utveckling kan påverkas av många olika faktorer, där vissa kan vara specifika för det eller de företag som investeringen direkt eller indirekt avser medan andra kan bero på rådande marknadsläge och politiska förhållanden. En investering i ett finansiellt instrument bör alltid föregås av inhämtande och noggrann utvärdering av all information som investeraren bedömer är nödvändig för att förstå både möjlig avkastning för och risker förenade med den aktuella investeringen. Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning.